Język urzędowy: irlandzki, angielski
Strefa czasowa: UTC+1
(lato),
UTC+0
(zima)
Waluta: Euro (EUR)
Kilka kilometrów od Cork znajduje się kamienny zamek Blarney z 1446 roku. Ciekawostką jest, że turyści całują „kamień z Blarney”, wierząc, że przyniesie im to szczęście. Warto spróbować.
Z portowej części miasta Cobh przed laty za Atlantyk wyruszały rejsowe statki przewożące do Ameryki tysiące irlandzkich imigrantów. Co ciekawe, tu swój rejs rozpoczął również Titanic.
Jeżeli nie przepadasz za Guinnessem, spróbuj piwa typu stout, które jest również ciemne, ale zdecydowanie słodsze. Warto wiedzieć, że uwarzono je w browarze Beamish.
Cork znany jest ze swojej bogatej historii, charakterystycznej zabudowy z czerwonego piaskowca, klimatycznych uliczek oraz doskonałego piwa. To miejsce, które koniecznie trzeba zobaczyć podczas pobytu w Irlandii.
Położone na terenie rozlewisk rzeki Lee miasto Cork swą nazwę zawdzięcza irlandzkiemu określeniu Corcach Mór Mumhan oznaczającemu Wielkie Moczary Munsteru. Obecne centrum miasta znajduje się na wyspie, a większość ulic to zasypane kanały rzeczne. Dodatkowo miasto wystawione jest na działanie silnych nadmorskich wiatrów. Takie usytuowanie sprzyja wilgoci i powstawaniu mgły, warto więc zapakować ciepłe ubrania i parasol.
W Corku znajdują się dwie katedry - rzymskokatolicka NMP i św. Anny, oraz należąca do kościoła Irlandii katedra św. Findbara. Miłośnicy historii powinni zobaczyć także najstarszą budowlę w mieście, tj. wieżę Red Abbey oraz „kłamcę o czterech twarzach”, czyli wieżę kościelną Shandon, której zegary z każdej strony wskazują inną godzinę. Niezwykle urokliwie prezentuje się także starówka i odchodzące od deptaka Grande Parade ulice oraz zabytkowe mosty, np. Griffith czy Southgate. Warto wybrać się również w okolice Bishop Lucey Park, gdzie znajduje się wiktoriańska hala Targu Angielskiego oraz do dzielnicy Hugenockiej z niezwykle wąskimi i urokliwymi uliczkami wypełnionymi pubami.
Cork słynie z pysznego i mocnego piwa, ale może poszczycić się również smaczną i sycącą kuchnią regionalną. Jeśli szukasz lokalnych smaków, spróbuj typowego śniadania ze smażonym bekonem, jajkami sadzonymi, kiełbasą, czarnym puddingiem oraz fasolą w sosie pomidorowym, a na obiad zjedz fish & chips, czyli panierowane kawałki ryb z frytkami polanymi octem. Typowym daniem jest także Irish stew, czyli gulasz z baraniny lub jagnięciny z ziemniakami i cebulą. Do picia oczywiście Guinness, czyli ciemne piwo. Gdzie zjeść? Najlepiej w pubach, np. Welcome Inn, Barry’s czy The Old Oak.